1. Which among the following is an oxidant?
  • Topopherol
  • Benzalkonium
  • Vanillin
  • Benzoic Acid

Answer : Topopherol

2. Which of the following is not a disaccharide ?

  • Maltose
  • Erythrose
  • Sucrose
  • Lactose

Answer : Erythrose

3. Inorganic compound used as an anesthetic

  • Nitrogen dioxide
  • Nitrous Oxide
  • Hyperbaric Oxygen
  • Halothane

Answer : Nitrous Oxide

4. Inorganic compound used as an anesthetic

  • nitrogen dioxide
  • Nitrous Oxide
  • Hyperbaric Oxygen
  • Halothane

Answer : Nitrous Oxide

5. The nurse calls together an interdisciplinary team with members from medicine , social service , the clergy and nutritional services to care for a patient with a terminal illness. Which of the following type of care would the team most likely be providing?

  • Respite
  • Palliative
  • Curative
  • Preventive

Answer : Palliative

6. To minimize the toddler from scratching and picking at healing skin graft, the nurse should utilize:

  • Hand mittens
  • Mild sedatives
  • Punishment for picking
  • Distractions

Answer : Hand mittens

7. Bell’s palsy is associate with the lesion in of

  • 7th cranial nerve
  • 9th cranial nerve
  • 11th cranial nerve
  • 3rd carnial nerve

Answer : 7th cranial nerve

8. ………………most important complication of peritoneal dialysis ?

  • DVT
  • Diarrhoea
  • Hypertension
  • Peritonitis

Answer : Peritonitis

9. Most common cause of chronic Asthma ?

  • Atelactasis
  • Pulmonary ¦brosis
  • Pneumonia
  • Emphysema

Answer : Emphysema

10. Most common cause of cause of primary hydrocephalus

  • Over production of CSF
  • Obstruction in CSF §ow
  • Slow reabsorption
  • None

Answer : Over production of CSF

11. Main clinical symptom of hital hearnia ?

  • Vomiting
  • Disrrhoea
  • Heart burn
  • Lower abdomen pain

Answer : Heart burn

12. Most important aspect of management of burn injury in ¦rs 24 hours is

  • Dressing
  • Antibiotic therapy
  • Squid resuscitation
  • Plastic surgery

Answer : Squid resuscitation

13. Respiratory center are stimulated by

  • Oxygen
  • Lactic acid
  • Carbon dioxide
  • Calcium

Answer : Carbon dioxide

14. Commonest cause of cerebral infraction ?

  • Embolism
  • Venous thrombus
  • Aneurysm
  • Arterial thromus

Answer : Embolism

15. First most common type of cancer in females in India ?

  • Vaginal cancer
  • Breast cancer
  • Cervical cancer
  • Ovarian cancer

Answer : Cervical cancer

16. Coronary artery is the branch of ……………………

  • Asending Aorta
  • Descending Aorta
  • Arch of Aorta
  • Pulmonary Vein

Answer : Asending Aorta

17. Which of the following is termed as “Sunshine Vitamin” ?

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin B

Answer : Vitamin D

18. Cola coloured urine indicates

  • Renal failure
  • Renal calculi
  • Glomerulo nephritis
  • Nephrotic syndrome

Answer : Glomerulo nephritis

19. Painless hematuria is the classical sign of

  • Ca blader
  • Renal cell carcinoma
  • Ca prostate
  • Both A & B

Answer : Both A & B

20. Which of the following EEG waves is observed in alert stage

  • Alpha
  • Beta
  • Theta
  • Delta

Answer : Alpha

21. Colour coding for nitrous oxide cylinder is

  • Black
  • Red
  • Blue
  • Yellow

Answer : Blue

22. Life span of RBC is

  • 30 days
  • 80 days
  • 120 days
  • 150 days

Answer : C

23. Golden colour of Amniotic fluid indicates

  • Fetal distress
  • Post maturity
  • Rh incompatibility
  • IUD

Answer : Rh incompatibility

24. Which of the following FBS value indicate patient is on prediabetic stage

  • 103mg/dl
  • 112mg/dl
  • 128mg/dl
  • None

Answer : 128/mg/dl

25. Commonest congenital heart disease complicating pregnancy

  • ASD
  • VSD
  • PDA
  • Coactation of aorta

Answer : ASD

26. Which of the following is termed as “Perephral heart”?

  • Left ventricle
  • Right ventricle
  • Soleus muscle
  • Deltoid muscle

Answer : Soleus muscle

27. Which of the following pulse site is located behind the knee?

  • Femoral
  • Radial
  • Popliteal
  • Pedal

Answer : Popliteal

28. What is the prescribed Nacl level in oral rehydration solution

  • 3.5gm
  • 2.5gm
  • 1.5gm
  • 20gm

Answer : 3.5gm

29. Prothrombin is produced by ……………………..

  • Blood
  • Spleen
  • Liver
  • Ovary

Answer : Liver

30. The breakdown products of hemoglobin is

  • Phospholipids
  • Prothrombin
  • Bile pigments
  • Fibrin

Answer : Bile pigments

31. The technique is used for most routine protein and nucleic acid seperation is

  • Electrophoresis
  • Chromatography
  • Filtration
  • Evaporation

Answer : Electrophoresis

32. Smooth muscle tissue is located in

  • The stomach
  • Intestines
  • Urinary bladder
  • All the above

Answer : All the above

33. Who invented thermometer

  • Galileo Galilee
  • Lord Kelvin
  • Celsius
  • Thomas J Manning

Answer : Galileo Galilee

34. Which of the following is the example of inhalant anaesthesia

  • Morphine
  • Fentanyl
  • Nitrous Oxide
  • Midazolam

Answer : Nitrous Oxide

35. How many calories does 1gm of fat give

  • 4
  • 8
  • 10
  • 9

Answer : 9

36. Important observation for a patient on anticoagulant therapy include

  • Headache
  • Chest pain
  • Epistaxis
  • Hypertension

Answer : Epistaxis

37. The ear bones that transmit the vibration to cochlea are situated in

  • Middle ear
  • Inner ear
  • Outer ear
  • Eustachian tube

Answer : Middle ear

38. Deficiency of which of the following vitamins causes pellagra

  • Folic acid
  • Vitamin D
  • Vitamin B12
  • Niacin

Answer : Niacin

39. First fetal movement felt by mother is termed

  • Lightening
  • Quickening
  • Ballottement
  • Engagement

Answer : Quickening

40. Normal head circumference in a new born is

  • 30-32 cm
  • 32-34 cm
  • 33-35 cm
  • 34-36 cm

Answer : 34-36 cm

By JF DAS

Admin

Leave a Reply