Previous Questions Part-VII

Father of Modern AnatomyVesalius
Father of PhysiologyClaude Bernard
Father of Indian SurgerySushruta
Father of BacteriologyLouis Pasteur
Father of GeneticsGregor Mendel
Father of EpidemiologyJohn Snow
Father of PsychoanalysisSigmund Freud
Father of HomeopathySamuel Hahneman

1. Fertilization of ovum takes place at
(A) Ovary
(B) Ampulla
(C) Uterus
(D) None

2. The most frequent causes of maternal death during child birth
(A) Subinvolution
(B) Injection
(C) Haemorrhage
(D) none

3. LMP was on 01-09-2009, then EDD is on
(A) 08-06-2009
(B) 01-06-2010
(C) 08-09-2010
(D) 08-06-2010

4. Endometrium after conception is known as
(A) prometrium
(B) Parametrium
(C) Desidua
(D) Myometrium

5. The reagent used for testing urine sugar is
(A) bendict’s reagent
(B) Rothera’s agent
(C) Sahli’s agent
(D) None

6. Fertilized ovum up to 3-8 weeks is called
(A) Foetus
(B) Embryo
(C) Embryo
(D) Blastula

7. Severe vomiting in pregnancy is
(A) Hyperemesis gravidarum
(B) Nausea
(C) Morning sickness
(D) None

8. The hereditary determinants of humans are received from
(A) Genes
(B) Allele
(C) Nucleus
(D) Cytoplasm

9. humans placenta develops at ……………….. months of pregnancy
(A) 1 month
(B) 2 months
(C) 3 months
(D) 4 months

10. Fusing of sperm and ovum is called
(A) Fertilization
(B) Combination
(C) Transfusion
(D) None

11. Injection TT is given to pregnant women to prevent
(A) Meternal tetanus
(B) Neonatal tetanus
(C) Typhoid
(D) All

12. How many pairs of chromosomes in man
(A) 23
(B) 22
(C) 24
(D) None

13. Average births weight of an Indian baby is ………………… Kg.
(A) 2 Kg
(B) 3 Kg
(C) 3.5 Kg
(D) 4 Kg

14. Hypertensive disorders of pregnancy is
(A) Prehypertension
(B) Stage II HTN
(C) Eclampsia
(D) None

15. An infant sits alone momentarily by about ……………… month of age.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 6

16. The ideal pelvis for child bearing is …………… pelvis
(A) Gynaecoid
(B) Anthropoid
(C) Platypoid
(D) Android

17. Abortion is the termination of pregnancy before ………….. weeks of pregnancy
(A) 12th weeks
(B) 16th weeks
(C) 24th weeks
(D) 10th weeks

18. HCG can be detected in blood after conception as early as ……………… days
(A) 3 days
(B) 5 days
(C) 7 days
(D) 9 days

19. Positive signs of pregnancy is
(A) Hegar’s sign
(B) Cullen’s sign
(C) Foetal movement
(D) Morning sickness

20. The causes of physiological anemia in pregnancy is ?
(A) Haemolysis
(B) Haemodilution
(C) Haemopoesis
(D) None

21. Normal volume of amniotic fluid at term is …………… ml
(A) 200 ml
(B) 500 ml
(C) 700 ml
(D) 1000 ml

22. Increased accumulation of cerebro spinal fluid in brain is
(A) Spinal bifida
(B) NTD
(C) Hydrocephalus
(D) None

23. The foetal heart sound can be detected after ……………. month of pregnancy
(A) 1st month
(B) 2nd month
(C) 3rd month
(D) 4th weeks

24. The average length of umbilical cord is …………… cm
(A) 10c m
(B) 25 cm
(C) 30 cm
(D) 45 cm

25. Human fetus has a coat of hair called
(A) Vernix
(B) Lanugo
(C) Striac
(D) None

Answers :

(1). B (2). C (3). D (4). C (5). A

(6). B (7). A (8). A (9). C (10). A

(11). B (12). D (23 pair is present in each cell of man. Number of

chromosome in man = 23 pair X Number of cells of man)

(13). B (14). C (15). D (16). A (17). C

(18). D (19). C (20). B (21). D (22). C

(23). C (24). D (25). B

By JF DAS

Admin

Leave a Reply