Previous Questions (Microbiology) Part-VI

1. Which one of the following causes UTI ?
(A) Streptococcus
(B) Pneumococcus
(C) Klebsiella
(D) Hemophilus influenza

2. Which one of the following is not a RNA enveloped virus ?
(A) Corona virus
(B) Parvo virus
(C) Rhabdo virus
(D) Toga virus

3. Jumping gene are called
(A) Transporters
(B) Transfers
(C) Transporons
(D) Carriers

4. Epidemic that spreads through many area of the world involving many people in a short period
(A) Endemic disease
(B) Epidemic disease
(C) Pandemic disease
(D) Sporadic disease

5. Immunoglobulin responsible for primary immune response is ………………….
(A) Ig M
(B) Ig G
(C) Ig E
(D) Ig A

6. “Pea soup stool” is identified in
(A) Cholera
(B) Typhoid fever
(C) Food poisoning
(D) All of the above

7. “Step ladder” pattern of temperature is observed in
(A) TB
(B) Meningitis
(C) Typhoid fever
(D) Pneumonia

8. Rh incompatability can be identified using
(A) VDRL test
(B) PCR test
(C) Coombs test
(D) Widal test

9. In malaria, carrier persons who harbors
(A) Trophozoites
(B) Merozoites
(C) Schizonts
(D) Gametocyte

10. Confirmatory test for TB
(A) Chest X-ray
(B) Mantoux test
(C) AFB
(D) Sputum culture

11. Typhus fever is caused by
(A) Salmonella typhi
(B) Yersenia Pestis
(C) Bordetella Pertusis
(D) Rickettsia Prowazeki

12. Temperature of Autoclaving is
(A) 1000 C
(B) 1250 C
(C) 1210 C
(D) 1760 C

13. The unit of measurement used in bacteriology is the …………………….
(A) Micron
(B) Centimeter
(C) Meter
(D) Inch

14. Methylene blue is used for which type of staining ?
(A) Simple staining
(B) Differential staining
(C) Negative staining
(D) Impregnation methods

15. Acid fast stain was discovered by ………………………….?
(A) Ehrlich
(B) Luis Pasteur
(C) Ziel neelsen
(D) Kircher

16. In the following which one is the branching filamentous bacteria
(A) Bacilli
(B) Vbrio
(C) Actinomycetes
(D) Cocci

17. Cocci may be arranged in grape like structure is ……………………
(A) Staphylococci
(B) Diplococci
(C) Corynebacteriia
(D) Bacilli

18. The organ for locomotion in bacteria is ………………….?
(A) Fimbriae
(B) Flagella
(C) Mesosomes
(D) Granules

19. The temperature used to destroy the spores by autocllavig
(A) 134C for 3 min
(B) 125C for 30 min
(C) 100C for 10 min
(D) 101C for 5 min

20. The process of exhibiting great variation in size and shape of bacteria ?
(A) Binary fission
(B) Sporulation
(C) Pleomorphism
(D) polymorphism

21. Bacteria those obtain energy from chemical reaction are called …………………..?
(A) Chemotrophs
(B) Phototrophs
(C) Autotrophs
(D) Heterotrophs

22. Bacteria that grow in the absence of oxygen is ………………… ?
(A) Anaerobic
(B) Microaerophilic
(C) Aerobic
(D) Aerophilic

23. The thermal death point of mesophilic bacteria is ……………………….?
(A) 50 – 600C
(B) 60 – 750C
(C) 50 – 550C
(D) 70 – 760C

24. Destruction of all pathogenic organisms is termed as ………………… ?
(A) Sterilization
(B) Disinfection
(C) Asepsis
(D) Fumigation

25. The agents have the ability to kill the bacteria is …………………. ?
(A) Bacteriocidal
(B) Disinfectant
(C) Bacteriostatic
(D) Virulence

Answers :

(1). C (2). B (3). C (4). C (5). A

(6). B (7). C (8). C (9). C (10). D

(11). D (12). C (13). A (14). A (15). A

(16). C (17). A (18). B (19). A (20). C

(21). A (22). A (23). A (24). B (25). A

By JF DAS

Admin

Leave a Reply